Primaire reflexen

Primaire reflexen en primitieve reflexen is een andere benaming voor de geboorte of baby reflexen. bijvoorbeeld de Moro-Reflex (alarmreflex), Asymmetrische Nek Reflex (ATNR) , symmetrische Tonische Nek Reflex (STNR) en Tonische Labyrint Reflex (TLR). De primitieve reflexen zijn primair en overlevingsgericht. Deze moeten in hun doel voorzien waar zij voor bedoeld zijn. Bijvoorbeeld moet de ATNR actief zijn tijdens de geboorte op het moment dat de baby in het geboortekanaal komt. Primitieve reflexen zijn niet nieuw zolang als de mensheid bestaat zijn er primitieve reflexen of responsen die nodig zijn om in een bepaald doel te voorzien. Na de geboorte komen de houdingsreflexen (posturale reflexen) op om de rest van ons leven houding en richting te ondersteunen. Hierdoor wordt ook de balans en coördinatie getraind.

Primaire reflexen en primitieve reflexen kunnen goed behandeld worden in het Reflex Inhibitie Programma zodat reflexintegratie kan plaatsvinden. Dit programma kan alleen van start gaan als er een “cluster” van deze primitieve reflexen nog aanwezig zijn.

Als de INPP therapeut dit bepaald heeft kan na het grote neurologische onderzoek van INPP een individueel programma samengesteld worden. Het  kind krijgt een oefening mee die speciaal voor het kind ontworpen is. Omdat de remming (inhibitie) dan opnieuw ingezet wordt krijgen de hersenen een tweede kans. Hierdoor kunnen de primaire reflexen en primitieve reflexen in een bepaald deel van de hersenen geparkeerd worden. Hierdoor worden de primitieve reflexen niet actief. Dus als de reflex geremd geworden is hoeft de ‘alarmbel’ niet af te gaan. De functie van de reflex is tot zijn recht gekomen en heeft zijn werk gedaan en is daarom in een later stadium ook door de juiste voorwaarden vervuld. De reflex is na het oefenprogramma niet meer in de testprocedure fysiek zichtbaar.

Waarom wordt de primitieve reflex ook wel primaire reflex genoemd?

In principe zijn de benamingen allebei gelijk. Waarom wordt de primitieve reflex in de medische wereld wel gebruikt en de primaire reflex niet. Het INPP is sinds 1975 bezig met onderzoek en ontwikkeling naar de neurologische ontwikkeling van het kind in relatie tot een specifiek leerprobleem.