Wanneer een pasgeboren kindje op zijn buik op de onderarm wordt gelegd en er met de achterkant van een potlood aan één kant van de ruggengraat een lijntje omlaag wordt getrokken, zal het heupje aan die kant ongeveer 45 graden naar buiten bewegen. Doe je dit aan de andere kant van de ruggengraat dan zal ook dat heupje ongeveer 45 graden naar buiten bewegen. Zou je het nu aan twee kanten tegelijk doen, dan gaat het kindje plassen.
Deze reflex komt tevoorschijn rond de twintigste week van de zwangerschap. Bij de geboorte is deze volledig actief en tussen de 3 en 9 maanden na de geboorte moet deze reflex geremd worden en dus onder controle komen van een hoger deel van de hersenen.
Het doel van deze reflex is het kindje te helpen om geboren te worden, want wanneer het kindje in het geboortekanaal zit en de weeën de rug stimuleren, zullen de heupen zich bewegen en het kindje helpt zichzelf dus mee naar buiten te werken.
Wanneer deze reflex niet op de juiste tijd geremd wordt, zal elke aanraking van de rug (door de stoelleuning, de broekriem) resulteren in een beweging van de heupen. Hierdoor lijkt het alsof het kind dus niet stil kan zitten en telkens moet bewegen. Dit gaat dan ten koste van de concentratie en het korte geheugen, daar deze constante irritatie altijd wedijvert om de aandacht.
Een aanwijzing dat deze reflex aanwezig zou kunnen zijn, is wanneer het kind boven de leeftijd van 5 jaar nog regelmatig in zijn bed plast. Want zodra de lendenen aan beide kanten tegelijk licht aangeraakt worden (door bijvoorbeeld het beddengoed of het elastiek van de pyjama) zal het kind gaan plassen. Dit is overigens niet de enige reden waarom een kind bedplast.
Wanneer de Spinale Galant reflex nog aan één kant actief blijft, kan dit de lichaamshouding, het lopen en elke andere vorm van bewegen beïnvloeden. Het kan lijken alsof het kind licht mank loopt. Ook kan het bijdragen aan scoliose (scheve ruggroei) Hierdoor zal verder in het leven soepelheid van het lichaam en fysieke activiteiten, zoals sport, beïnvloed worden.